Головна » Статті » Педради

Про дотримання санітарно-гігієнічних вимог при організації харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій

Педагогічна рада на тему:

« Про дотримання санітарно-гігієнічних вимог при організації харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій»


Здоров’я, працездатність, довголіття людини залежить від повноцінного харчування. Неправильне і неповноцінне харчування призводить до поширення багатьох захворювань. Цей фактор у розвитку захворювань складає згідно статистики 40%.

Останнім часом у нашій державі приділяється посилена увага питанням здоров’я дітей та молоді, створенню нормативно-правової та освітньої бази для формування здорового способу життя. Адже, на здоров’я впливає навколишнє середовище – повітря, вода, грунт, сонячне світло, рослинний і тваринний світ і від батьків дитина успадковує певний запас здоров’я. Проте, найбільше впливає на зміцнення і збереження здоров’я спосіб життя людини.

Державним стандартом початкової загальної освіти введено інтегровану освітню галузь «Здоров’я і фізична культура». Зазначена галузь у початкових класах реалізується на предметному рівні: «фізична культура» 3 уроки на тиждень і «Основи здоров’я» 1 година на тиждень. Метою предмета є формування в учнів свідомого ставлення до свого здоров’я, оволодіння навичками здорового способу життя та безпечної для здоров’я поведінки.

Шкільні роки – час бурхливого росту, безупинного фізичного і розумового розвитку. Швидкий ріст, постійний рух, напружена розумова діяльність – все це ставить перед організмом підвищені вимоги,спричинюючись до великих витрат енергії. Для росту і забезпечення нормальної життєдіяльності організму серед інших факторів неабияке значення має режим харчування. Під режимом харчування слід розуміти дотримання помірності, різноманітності їжі, регулярності прийняття її. Велике значення для травлення і засвоєння поживних речовин – джерел енергії – має чіткий розпорядок у прийманні їжі. Інтервали між прийняттям їжі мають бути не меншими і не більшими ніж 3,5 – 4 години.

Якщо дитина регулярно в ті самі години їсть, то умовнорефлекторне виділення соків у неї починається ще до приймання їжі, що значно активізує процесс травлення. Навпаки, в разі несистематичного приймання їжі кількість соків, що виділяється травними залозами, значно менша: всі умовні рефлексии на час харчування не виявляються. Іноді діти, які зголодніли, не чекають звичайного обіду або вечері, а щось на ходу «перехоплюють». Кількість їжі, яку вони при цьому з’їдають, виявляється недостатньою для задоволення потреб організму. Така шкідлива звичка порушує нормальний режим харчування, оскільки погіршує апетит під час наступного прийняття їжі. Ще однією умовою режиму харчування є помірність його. Тому, переїдання призводить до розвитку різних захворювань (наприклад ожиріння), а також знижує розумову діяльність дитини. При складанні раціону харчування у школі враховано, що їжа має бути достатньою за кількістю, поживною і смачною. Поживна цінність харчових продуктів різна. Кожний продукт харчування має свої особливості пов’язані з його хімічним складом. Є у харчуванні учнів початкових класів продукти рослинного і тваринного походження. Рослинна їжа є переважно вуглеводною, тобото має у своєму складі багато вуглеводів і мало білків. Тваринна їжа, навпаки, містить багато білків, а вуглеводів дуже мало або й зовсім не має їх. Знання властивостей того чи іншого продукту дає змогу якомога раціональніше використовувати його.

Найбільша кількість білків міститься в м’ясі, рибі, яйцях. Для дітей рекомендовано нежирні сорти м’яса. Багато білка містять різні молочні продукти. Також у продуктах рослинного походження є білки. Особливо багато їх у бобових (боби, квасоля, горох, сочевиця, соя). Вуглеводи людина дістає, вживаючи хліб, картоплю, цукор й крупи. Це все знали і наші прабатьки. І Котляревський у своїй «Енеїді» писав:

На закуску куліш і кашу,

Лемішку, зубці, путрю, квашу

І з маком медовий шулик


При складанні норм харчування для учнів було враховано, що їжа дітей має мати енергетичну цінність із розрахунку – кілограм маси тіла дитини, потрібна більша кількість енергії, ніж дорослій людині. Організм що росте потребує щонайменше 4 разового харчування: сніданок – 20-25%; другий сніданок – 10-15%; обід – 45-50%; вечеря – 20-25% добової кількості їжі.

Чим різноманітніша їжа за складом, тим краще засвоюється організмом. Хочу нагадати Вам, шановні колеги, дані спостереження і спеціальних дослідів вчених, що привели до тривожного висновку:

йдучи до школи 25% дітей не снідають;

30% учнів з’їдають вранці менше, ніж половину того, що необхідне для нормального харчування;

23% з’їдають половину повноцінного сніданку;

тільки 22% снідають так, як вимагають норми.

Керуючись ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства», Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», на виконання спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 р. №242/329 «Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих таборах» у нашій школі організоване харчування учнів 1-4 класів – наказ по школі №202 від 02.09.2013, яким призначено заступника Онипко Л. А. відповідальним за організацію безкоштовного харчування учнів 1-4 класів; наказ №158 від 02.09.2013 «Про створення бракеражної комісії у складі Бігун С. І. – медичної сестри, Юзишин М. М. – члена профкому, Онипко Л. А. – заступника директора; наказ по школі «Про організацію пільгового харчування учнів позбавлених батьківської опіки і учнів з малозабезпечених сімей» № 203 від 02.09.2013 року.

У школі харчуються учні 1-4 класів у кількості:

І корпус – 112 учнів

ІІ корпус – 130 учнів

Всього – 242 учні

У їдальнях І і ІІ корпусів школи є стенди де розміщено наказ директора «Про організацію харчування», графік харчування учнів, список чергових вчителів, меню на день. У щоденне меню входить салат, гарнір, м'ясо або риба, чай, какао, компот.

І так, мною проведено вибірку з того, чим харчувалися учні 1-4 класів у листопаді місяці (проводиться кожного місяця). Прохарчовано 2129 учнів (кількість днів – 20).

Споживали:

Салат 20 разів х 0,33

Котлета смажена з маслом – 7 разів х 2,40

Тефтеля смажена з маслом – 4 рази х 2,40

Сосиска відварна – 2 рази х 2,00

Риба смажена з маслом – 3 рази х 3,15

Гуляш з мяса птиці – 4 рази х2,00


Картопляне пюре – 7 разів х 1,22

Макарони відварні – 6 разів х 0,98

Гречка відварна – 4 рази х 1,05

Рис відварний – 3 рази х 0,84


Чай – 0,25

Компот – 0,85

Какао – 1,34

Хліб – 0, 30


В середньому вартість харчування учнів 1-4 класів складає 4,60.

Наприклад:

28.11.2013

Салат з буряка – 0,33

Сосиска відварена з маслом – 2,00

Картопляне пюре 1,22

Чай 0,25

Хліб 0,30

Разом – 4,10


У школі наявні слідуючі документи копій, які забезпечують безоплатне харчування учнів 1-4 класів і пільгових категорій:

  • примірне меню затверджене ПП Кульчицькою Г. А. і погоджене начальником Яворівського районного управління РУДСЕС для харчування учнів 1-4 класів і дітей з малозабезпечених сімей;

  • примірне меню для харчування дітей;

  • свідоцтво про підприємницьку діяльність Кульчицької Г. А.;

  • договір оренди приміщення СЗШ І-ІІІ ст. ім. І. Франка смт Івано-Франкове;

  • копії трудових книжок працівників їдальні;

  • копії медичних книжок працівників їдальні.


За кожним класом у їдальнях І і ІІ корпусів закріплено столи. Готові страви і напитки видаються відповідної температури. Контроль за дотриманням графіку споживання їжі, а також за порядком під час прийняттям їжі покладаються на чергового вчителя у їдальні і на класного керівника. У їдальні чисто, затишно. Вчителі привчають дітей до самоврядування і прищеплюють їм культурно-гігієнічні навички. Щодо роботи бракеражної комісії, то слід зазначити, що жодна партія приготовлених страв чи напитків не поступає на реалізацію, без її контролю. Ведеться бракеражний журнал на реалізацію, без її контролю. Ведеться бракеражний журнал у який заноситься запис про перевірку готової продукції.

У школі харчуються 7 учнів позбавлених батьківства згідно судових рішень.Їхнє харчове забезпечення в день складає 10 гривень, а 6 учнів із малозабезпечених сімей, які харчуються у школі – 4,95 грн. Кожного місяця складається список учнів, які харчуються у шкільній їдальні (позбавлені батьківства і з малозабезпечених сімей), завірений підписом директора школи і скріплений печаткою.

У їдальні є ванни для миття посуду, проводиться дезинфекція всього посуду, прожарювання столового інвентаря.

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника директора Онипко Л. А. «Про дотримання санітарно-гігієнічних вимог при організації харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій» педагогічна рада вирішила:


  1. Зобов’язати заступника Онипко Л. А. забезпечувати неухильне дотримання нормативно-правових документів щодо здійснення харчування учнів 1-4 класів і дітей пільгових категорій.


  1. Приватному підприємцю Кульчицькій Г. А. забезпечувати безумовне виконання Договору про організацію харчування учнів школи, забезпечувати постачання продуктів належної якості, не порушувати графіку і режиму харчування, дбати щоб у раціоні учнів були життєво необхідні продукти багаті на вітаміни.

  2. Класним керівникам інформувати батьків про організацію харчування дітей у школі, періодично організовувати обговорення на батьківських зборах питань пов’язаних з харчуванням.


  1. Бракеражній комісії проводити суворий контроль щодо належного контролю за харчуванням учнів і роботою шкільної їдальні


  1. Медичній сестрі Бігун С. І. організовувати 1 раз в семестр бесіди з питань дотримання особистої гігієни, профілактики інфекційних хворіб, харчових отруєнь, етики прийому їжі.



Категорія: Педради | Додав: (04.03.2014)
Переглядів: 5695