Головна » Статті » Накази

Про стан організації харчування у школі

Відділ освіти Яворівської райдержадміністрації

 

Івано-Франківська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені І.Франка

Яворівської районної ради Львівської області

 

Наказ

06.02.2015                   №01-05/21

 

Про стан організації

харчування у школі

 

У своїй діяльності школа керується Конституцією України, Законами України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, наказами Міністерства освіти і науки України, Положенням про загальноосвітній навчальний заклад та власним статутом.

Діяльність школи будується на принципах доступності, гуманізму, демократизму, незалежно від політичних, громадських і релігійних об’єднань, рівності умов кожної людини для повної реалізації її здібностей, таланту, всебічного розвитку, органічного зв’язку з національною історією, культурою, традиціями, диференціації змісту і форм освіти, науковості, розвиваючого характеру навчання, гнучкості і прогностичності, єдності і наступності, безперервності і різноманітності.

У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

У школі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:

  • зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;

  • розширення сфер послуг для учнів і батьків;

  • удосконалення різноманітності раціону харчування;

  • виховання культури прийому їжі;

  • пропаганда здорового способу життя.

У школі організовано гаряче харчування учнів 1 – 4-х класів та учнів пільгових категорій (позбавлені батьківської опіки згідно судових рішень, з малозабезпечених сімей). Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх шкіл.

Розумова напруга і велика фізична активність учнів під час перебування в школі супроводжуються енерговитратами. Для цього загально добова калорійність харчування і школі розподіляється таким чином: сніданок – 20%, а обід – 40% добової калорійності раціону.

Серед умов, які впливають на активну діяльність дітей, важливе місце займає правильна організація та додержання режиму харчування. У школі режим харчування учнів тісно пов’язаний із режимом дня. Учні харчуються після 2-го та 3-го уроків (відповідно до затвердженого графіку харчування). Цей час – найбільш оптимальний для прийняття їжі.

Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується державною санітарно-епідеміологічною службою. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на осінній і зимово-весняний періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжих овочів, фруктів, ягід, сухофруктів, квашених овочів, соків. Як приправи і спеції в осінній період широко використовується зелень (петрушка, кріп), у зимовий – лавровий лист, лимонна кислота, зелень морожена).

Питання організації харчування знаходиться на контролі ради школи та адміністрації.

Відсоток учнів 1-4-х класів, охоплених безкоштовним гарячим харчуванням - 100%.

Вартість харчування наступна:

1-4 класи – 6,98 грн;

Учні з малозабезпечених сімей – 6,98 грн;

Учні, позбавлені батьківської опіки згідно судових рішень – 13,96 грн.

 

Кількісно харчуються учні 1-4-х класів:

І корпус – 116 учнів

ІІ корпус – 135 учнів

Всього: 251 учень

Вартість страв наступна:

Салат 0,29 коп.

Котлета смажена з маслом 4, 27

Гуляш з філе птиці 4, 27

Тефтеля смажена з маслом 4, 27

Сосиска відварна з маслом 3, 69

Риба смажена з маслом 3, 87

Гречка відварна 2, 10

Макарони відварні 1, 52

Картопляне пюре 1, 92

Чай 0, 50

Хліб 0, 40

Компот 0, 50

Технологічне обладнання в робочому стані. Шкільні харчоблоки (Корпус №1, Корпус №2) забезпечені в необхідній кількості посудом, миючими та диззасобами. Ведеться журнал контролю та бракеражу сировини, готової продукції. Зберігання добових норм та продуктів забезпечується. Двотижневе меню затверджено адміністрацією школи та СЕС. Дотримання наближеного меню відповідає нормі.

Матеріально-технічна база харчоблоку Корпусу №1 (Додаток №1) та Корпусу №2 (Додаток №2) відповідає вимогам.

Постачальником продуктів харчування у школі є приватний підприємець Кульчицька Г.А. Згідно п. 15 Наказу Міністерства охорони здоров’я підприємець надає всі потрібні сертифікати відповідності на кожен вид товару, який постачає. Проте, не на всіх сертифікатах і накладних, згідно яких постачаються продукти, наявна його мокра печатка.

З питань організації харчування у школі ведеться відповідна наказова діяльність, якою передбачено виконання вимог щодо безкоштовного харчування учнів 1-4 класів та пільгового харчування школярів на основі відповідних довідок, виданих районним управлінням праці і соціального захисту. В наказах окремим пунктом обумовлено призначення відповідального за організацію харчування у закладі, чим виконується п. 20 спільного Наказу Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки від 01.06.02005 року № 242/329 «Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах». Відповідальним є заступник директора з навчально - виховної роботи Онипко Л.А. Відповідальна веде системний контроль за формуванням списків учнів, які підлягають пільговому харчуванню на основі поданих довідок із відділу соціального забезпечення, а також разом із працівниками харчоблоку облікують відвідування їдальні дітьми відповідних категорій і порушень у їх обліку не зафіксовано.

Виходячи з вищенаведеного

НАКАЗУЮ:

 

1.Заступнику директора з навчально – виховної роботи Онипко Л.А.:

1.1.Звертати увагу на предметне і чітке виконання вимог щодо ведення наказової діяльності, що стосується організації харчування в закладі, організації пільгового харчування, встановлення режиму харчування з обов’язковим покладанням контролю за реалізацією зазначених завдань на когось із представників закладу.

Постійно

1.2.З метою стабільного та якісного харчування учнів закладу та згідно вимог чинного законодавства оформляти документацію з питань організації харчування і контролювати прийом сирих та готових до вживання страв, а також вести щоденний контроль за станом здоров’я працівників їдальні та харчоблоку.

Постійно

1.3.Посилити контроль за правильним збереженням продукції та термінами її реалізації, відповідальність за якість продуктів харчування, що знаходяться у харчоблоці, контроль за правильністю їхньої закладки, виконання рецептури та технології приготування страв.

Постійно

1.4.Забезпечити координацію роботи із шкільним та місцевим медичним персоналом в напрямку здійснення контролю за якістю харчування та виконання його норм .

Постійно

1.5.Списки учнів, яким надаються безоплатні обіди, постійно уточнювати на підставі заяв батьків (осіб, які їх замінюють) та довідок про одержання вищезазначеної допомоги з місця роботи (навчання, служби) батьків (осіб, які їх замінюють) або органу соціального захисту за місцем проживання (якщо батьки не працюють, не служать, не вчаться) та затверджувати наказом по школі.

 

Постійно

1.6.Проводити батьківські збори, на яких інформувати батьків про правила безкоштовного харчування і вимоги до оформлення документів та порядок організації харчування за кошти батьків.

Постійно

Спільно з класними керівниками 1 – 4-х класів

1.7.Вести контроль за проходженням медогляду працівниками школи і харчоблоку.

Постійно

 

2.Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

Директор школи М.Ліскевич – Карпа

 

З наказом ознайомлено:

 

Л.Онипко

Категорія: Накази | Додав: (17.02.2015)
Переглядів: 7687